Microfarming

It Griene Libben volgt de principes van het in Noord-Amerika ontstane ‘microfarming’. Dit betekent dat we een select assortiment groenten kweken met behulp van gespecialiseerde technieken en eenvoudige apparaten. Deze manier van kweken gebeurt op een klein stukje grond, maar zorgt voor een relatief hoge opbrengst per vierkante meter.

Microfarming kenmerkt zich door het innovatieve gebruik van handzame machines. Zo hebben wij bijvoorbeeld een oogstmachine en een kleine grondfrees die aangedreven worden door een boormachine. Voor het wassen van de groente hebben wij zelf een “bubbelbad” gebouwd, waarna de groente worden gedroogd in een tot centrifuge omgebouwde Amerikaanse wasmachine. Deze manier van werken maakt het opstarten van een onderneming als de onze laagdrempelig.

Een aantal feiten op een rij

  • Wij zijn SKAL gecertificeerd (BIO-keurmerk) en werken alleen met plantaardige meststoffen (compost/ luzernekorrels / melassekorrels). We voegen soms wat mineralen toe waar dat nodig is.
  • Ons eigen groenafval fermenteren we met Bokashi in plaats van te composteren.
  • Wij kweken onze groente op permanente bedden en maken gebruik van wisselteelt. Hierdoor hebben wij minder last van ziektes en ongedierte, en hoeven we geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
  • Wij verkopen al onze groente lokaal, binnen een straal van 15 kilometer. Hierdoor zijn wij niet afhankelijk van tussenhandel en blijft alles in de regio.
  • Dankzij het lokaal afzetten van onze groente kennen wij al onze afnemers persoonlijk en kunnen wij ons assortiment afstemmen op hun behoefte.

Farmer’s Friend maakte in de zomer van 2019 twee video’s over it Griene Libben.